Skip to content

Architektura i nowoczesne budownictwo – Dijkstein / Weysen & De Baere Architekci

2 miesiące ago

256 words

Dzięki uprzejmości Weysen & De Baere Architekci Weysen & De Baere Architects niedawno wygrał konkurs na zaprojektowanie wielofunkcyjnej sali z centrum opieki dziennej i małą biblioteką w Sint-Katelijne-Waver, na przedmieściach Antwerpii (Belgia).
Budynek mierzy około 2.100 m2 i rozciąga się na 2 piętra.
Program zajmuje znaczącą część miejsca interwencji, a w celu zagwarantowania możliwie kompaktowego budynku, wielofunkcyjna hala jest skupiona na obiekcie.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Centrum dziennej opieki wraz z biblioteką i dodatkowymi pomieszczeniami jest napięte jak pierścień wokół hali, stymulując w ten sposób optymalną interakcję programową.
Rezultatem jest znaczna przestrzeń zewnętrzna dostępna jako plac zabaw.
Budynek zostaje przesunięty do istniejącej krzywej na drodze, co pozwala na optymalny dostęp do budynku, a także zapewnia wystarczającą prywatność sąsiedniej dzielnicy mieszkalnej.
Dzięki uprzejmości architektów Weysen & De Baere Optymalna orientacja budynku zapewnia dużą ilość światła dziennego i szerokie widoki zarówno na prywatny plac zabaw, jak i drogę publiczną.
Pierwsze piętro mogłoby zapewnić dodatkową przestrzeń centrum dziennej opieki i bibliotece, ustawionej w sąsiedztwie wielofunkcyjnej sali o podwójnej wysokości.
Dzięki uprzejmości architektów Weysen & De Baere Jednolita materializacja drogi i chodnika sprzyja powolnemu ruchowi i wizualizuje link do istniejącej szkoły po drugiej stronie drogi.
Teren, na południowy zachód od budynku, jest zaprogramowany jako plac zabaw.
Dzięki uprzejmości architektów Weysen & De Baere
[więcej w: sklep z lampami poznań, pustak u220, piec gazowy jednofunkcyjny ]

Powiązane tematy z artykułem: piec gazowy jednofunkcyjny pustak u220 sklep z lampami poznań